Verslag JAV 2006

De JAV, nou dat was wel een mooi weekend hoor. Ik ben er samen met Annelies, Robert en Manon naar toe geweest. Helemaal vanuit Enschede. We wisten niet wat ons te wachten stond, maar ja... take it or leave it. Toen we aankwamen werden we al verwacht op een vriendelijke manier. En bewapend met een ontzettend stoere, net verkregen "take it or leave it" tas begaven we ons naar de prachtige jeugdzaal van de Baptistengemeente van Stadskanaal Zuid. Gretig stortten we ons op het aanwezige biljart, en bij wijze van overlevingsstrategie gingen we stoïcijns poolen met de jeugd. Gelukkig kwamen we al gauw enkele bekenden tegen... enkele... het bleek een hele kudde NBJB-ers te zijn. Wat een nerveus welkom was werd een warm bad van een hartelijk welkomst. Al gauw werden verhalen uitgewisseld over kampvuren, biffjes en yoghurtgevechten. Maar daar waren we niet voor gekomen.

Op een gegeven moment zaten we met z'n allen (toch nog een stuk of 30-40 NBJB-ers) in de kerkzaal. Trots en fier bleerden we met zn allen het NBJB strijdlied, waarna Harry Nobbe ons een warm welkom heette en ons weer terug stuurde naar het jeugdhonk met een "take-it-or-leave-it-kaart" in de hand.

Daar gezeten kwamen er ineens mensen op ons af die ons meenamen nadat we geantwoord hadden op de prangende vraag "take it or leave it". Niet wetende wat ons te wachten stond zeiden de meesten onder ons "take it" en werden pardoes meegenomen voor iets wat ze niet hadden kunnen verwachten. Van de één werden de voeten gewassen, en de ander at larven. Je moest, achterop een motor met een kleine 100km per uur over een drempel vliegen of het gras maaien, je kon een stuk toneel spelen, je leerde een lied, of je moest een uitnodiging schrijven en die in de buurt door de brievenbus doen. Allemaal ontzettend originele ideeën. Met het achterliggende idee TAKE IT OR LEAVE IT.

Zo rond een uurtje of half twaalf gingen we allemaal weer gezellig naar huis om bitterballen te eten en om de volgende ochtend weer om half tien in de dienst te verschijnen. Alwaar waarachtig een aantal mensen op de, de avond tevoren, rondgebrachte uitnodigingen hadden gereageerd!!!

Tijdens deze kerkdienst, die geleid werd door Harry Nobbe en begeleid werd door het wonderlijke geluid van de dwarsfluiten van Inge Eillert en Liesbeth Hofman en de gitaren en het drumstel en de piano kortom een heel ensemble van muzikanten om de dienst te begeleiden. En zo ook het lied wat de NBJB-ers hadden ingestudeerd de vorige avond begeleidden.

Take it or leave it, kies je voor God? Je schepper? Of laat je het voor wat het is. Kies jij om iets te doen met/ voor je geloof? De keuze is aan jou! Dit werd door Harry Nobbe verduidelijkt met het verhaal van Zacheus. Hij koos er bewust voor om op de uitnodiging van Jezus in te gaan. Terwijl hij juist dacht dat hij niet goed genoeg was, en door zich te verstoppen in een boom zich aan Jezus' gezichtsveld te kunnen onttrekken. Maar Jezus ging JUIST naar Zacheus toe en legde hem de keus voor Take it or Leave it. En Zacheus zag ineens in dat hij het waard was, hij werd door Jezus uitgekozen, ondanks zijn verleden en vooroordelen van mensen. Juist hij werd gekozen. Take it... dacht Zacheas. In de preek kwam naar voren dat wij soms net zacheus zijn... We got to take it... where worth it!!!

Na de dienst begon de vergadering. Hetgeen waar het dit weekend eigenlijk om draaide. Wat te doen met de NBJB, de tentenkampen, de organisatie. Er waren veel onduidelijkheden bij de deelnemers, maar ook bij de organisatie. We hebben er met zn allen over ge-brain stormed.

Als afsluiting wil ik de organisatie van de JAV 2006 ontzettend bedanken. Het was een goed geörganiseerd, zinvol, verhelderend en leerzaam weekend. En er was een overvloed aan hapjes en drankjes. Nou Baptistengemeente Zwolle (JAV 2007).... probeer dat maar eens te overtreffen.

Bedankt!

Groetjes van Nicholas Graff (RJ-Leiding Enschede)